Spot symptomer på stress
Når du vil have hjælp til at lære dine symptomer på stress at kende.
Når du er landet her kan det skyldes, at du ønsker at vide mere om symptomer på stress og hvad du skal være opmærksom på.
Når vi taler om stress er det en anerkendt sygdom, og desværre er tallene stigende. Sundhedsstyrelsen har de nyeste tal som er fra 2017. Andelen med højt stress niveau er større blandt kvinder (29,0 %) end blandt mænd (21,0 %). I perioden 2010 til 2017 er der sket en stigning på 4,3 procentpoint i andelen med et højt stress niveau.
Tænker du, at du har stress kan det statistisk set være dig.
Stress i sig selv defineres ikke som en sygdom, men ved længerevarende stress er det en risikofaktor for adskillige tilstande og sygdomme, herunder forhøjet blodtryk, hjertekarsygdom og depression. Hele ens liv bliver påvirket, din livskvalitet og almene velbefindende påvirkes negativt af stress.
Alt i verden går stærkt – og fordi verden ikke gør som den plejer så kan du risikere, at du ikke kan gøre som du plejer. At du ikke kan det, kan være med til at øge dit stressniveau – derfor vigtigt at vide hvad du skal spotte.
Du kan i nedenstående læse en mere detaljeret beskrivelse af stress symptomer og for at gøre det overskueligt har jeg lavet en liste og en opdeling, der gør det nemmere at afdække, hvor du er placeret og hvad du skal være opmærksom på.
Opdag stress symptomer i tide
Hvad skal du være opmærksom på i forbindelse med stress. Og hvornår bliver det et problem.
Derfor er en af de vigtige ting, at finde ud af hvilke signaler der har været – enten inden en sygemelding eller i forbindelse med en stresssygemelding.
For ved at lære egne symptomer at kende, kan du også tidligere nå at agere og stoppe op – inden det går galt og det er nødvendigt med en stress sygemelding.
Indenfor stressverden arbejder vi blandt andet med denne metode, hvor vi deler symptomerne op efter en overskuelig metode, som er med rød, gul, grøn og sorte farver, ligesom lyssignalet.
De grønne stress signaler
I den første, de grønne signaler, oplever du de første symptomer din krop giver dig. De er endnu ikke farlige.
Situationer hvor du kan oplever symptomerne kan være når du skal præstere og levere, når du f.eks. skal til eksamen eller du har en større fremlæggelse. De kan være ret gavnlige netop i sådanne situationer, hvor du skal være ekstra opmærksom.
De grønne signaler kan du godt være i løbende, og i helt specifikke situationer, uden at det er alarmerende.
Beskrivelsen af De GRØNNE stress signaler
- Du mærker at dit hjerte banker, det kan være i forbindelse med et møde som du er nervøs over
- Du kan opleve at du ryster eller har tics; f.eks. ved at du mærker en sitren ved dit øje
- Du oplever at sveden pibler frem i dine håndflader
- Du mærker du bliver bleg, al farve forsvinder fra ansigtet
- Du mærker at du er hel tør i munden og at der ikke er det naturlige mundvand
- Du har tit ”Sommerfugle i maven”; denne lidt urolige fornemmelse når du f.eks. skal have en fremlæggelse
- Knugen i brystet; en fornemmelse af at der er nogen der trykker dig på din brystkasse
- Tissetrang; du kender det sikkert ved, at du lige skal ud og ”tisse af” – også selv om det ikke reelt, men det føles sådan
- Du opdager at du spænder i dine muskler, det kan være kortvarigt – f.eks. i din nakke
Det er nogle af de symptomer der oftest mærkes – og for at du kan se hvilke du har, kan du f.eks. tænke over hvad du mærker, når du bliver forskrækket, er nervøs eller er spændt.
De gule stress signaler
Når vi kigger på de gule faresignaler, som vi også kalder de tidlige stresssignaler, er et par uger ok, men så er det også vigtigt, at du restituerer, at din krop får restitueret. Ellers er du godt på vej over i den sidste advarsel.
De tidlige stresssignaler; de GULE stress signaler
- Du oplever du hurtigere bliver træt og ikke har megen energi
- Du sover dårligt om natten; du kan have svært ved at falde i søvn, eller du vågner om natten og kan ikke sove igen. Du kan også opleve at du har en urolig søvn og er træt når du vågner
- Du mærker uro i kroppen; som en udefinerbar uro der cirkulerer i din krop og som ikke nødvendig er afgrænset til et bestemt sted
- Du har hele tiden tanker, der er et tankemylder og dine tanker kører i ring
- Du oplever en indre modstand, en modvilje og du har ikke lyst til at gøre de samme ting som før
- Du bliver nemmere irritabel; der kan være situationer hvor du nemmere bliver irriteret over andre omkring dig, og ting som du tidligere ikke blev irriteret over
- Tårer (kvinde); du oplever at du har lettere til tårer, der skal ikke meget til før du mærker tårer i dine øjne og du bryder oftere sammen i gråd
- Indesluttet (mand); du siger ikke så meget sammen med andre, du er ikke så deltagende
- Du mærker at du ikke længere har det godt med for mange lyde omkring dig, det kan være at du ikke længere har det godt med når der er for meget snak omkring dig
Får du flere af de gule signaler er du i farezonen. Her er din krop og din psyke i ubalance. Du kan godt være i de gule signaler i op til et par uger – og så er det vigtigt at du restituerer – dette er vigtigt for at din krop og din hjerne kan komme sig.
De røde stress signaler
Du ved at når lyskrydset lyser rødt så betyder det, at du skal stoppe. Det er det samme for dig. Det er derfor det er vigtigt, at du tager disse signaler alvorligt og stopper op. Og spørger dig selv – hvad skal der til for at jeg kan få det bedre.
Den sidste advarsel; De RØDE stress signaler
- Du er begyndt at glemmer ting og du lægger mærke til at du ikke husker så godt længere, du oplever også at du i nogen sammenhænge bliver fraværende
- Eksem og sygdom forværres; hvis du tidligere har haft eksem kan det blusse op igen og nuværende eksem eller sygdom kan forværres
- Du mærker uforklarlige smerter; kan være smerte i din arm som du ikke tidligere har haft
- Du oplever at du er begyndt at drikke mere – det kan være alkohol eller cola, det kan også være at du er begyndt at spise mere slik og kager
- Du mærker at du har en mere aggressiv adfærd og du farer lettere op over ting. Du trækker dig fra sociale sammenhænge, du spiser ikke længere frokost med dine kolleger og du kan ikke overskue at være sammen med dine venner og andre
- Mave og tarmproblemer
- Blødningsforstyrrelser (kvinde)
- Din selverkendelse af stress forsvinder; særligt dette sidste punkt kan være det der gør, at du ikke får stoppet op. At du lige skal arbejde lidt ekstra – for så er du med. Bortset fra at det har du gjort over en rigtig lang periode. Dine omgivelser har bemærket, at du er mere opfarende – tenderende til det aggressive
Hvis du har ovenstående symptomer, så ved du at noget er galt. Der kan være andre grunde end stress, derfor er det vigtigt at du blive tjekket hos din læge.
Selv om du har blot et enkelt af symptomerne bør du stoppe op og gøre noget. Desværre kan det være at du oplever, ikke at have erkendt hvor alvorligt det er.
De sorte stress signaler – sammenbrud
Når vi taler om sammenbrud – kan du igen tage billedet af lyskurven – for det er her at den slukkes og går i SORT.
Sammenbrud; De SORTE stress signaler ….
- Nervesammenbrud; du magter ingen ting her, det at stå op om morgenen eller at fylde ens køleskab er ikke til at overskue
- Ildebefindende/besvimelse; Ildebefindende opleves ofte som kortvarigt, pludseligt opstået anfald af svimmelhed, kvalme eller anden utilpashed
- Hukommelsessvigt; er en tilstand der opleves over tid, og kan opleves som et black out af kortere eller længere varighed
- Udbrændthed; du oplever at du ingen ressourcer har, og en følelse af at du ikke kan mere
- Depression/angst; det kan være angst for at gå ud, angst for at tage på arbejde
- Blodprop
- Død
Det er super vigtigt at du lærer dine stress signaler at kende fordi du så kan handle på det.
Læg mærke til hvor længe du har haft dem, reflekter over, om de andre symptomer har været der, for de er tegn på stress.
Er stress farligt?
Dertil kan svaret både være et ja og et nej.
Som udgangspunkt er stress en meget normal reaktion på de udfordringer vi møder. Tænk over hvor vigtigt vores grønne signaler har været i forhold til hele vores overlevelse.
Men under visse omstændigheder kan stress blive farligt.
Derfor er det også vigtigt at lære egne signaler at kende. Kroppen hjælper os – vi lytter bare ikke altid. Adskillige studier har påvist at stress i yderste konsekvens kan føre til hjertekar sygdomme, depressioner og blodpropper.
Du har mulighed for at tage en kort test, bestående af 10 spørgsmål. Den måler i hvilken grad du oplever at livet er uforudsigeligt, ukontrollabelt og overvældende. Testen er baseret på Cohens Perceived Stress Scale (PSS), som er en valideret stressskala, og danske psykologer har arbejdet med den i forhold til danskere. Skemaet kan være med til at afdække hvad symptomerne handler om.
De 10 spørgsmål er med fokus på, hvordan du har oplevet at kunne håndtere hverdagen hen over de sidste 4 uger. Jo højere din score er, desto højere grad af stress oplever du.
Når du besvarer de 10 spørgsmål svar ud fra de sidste 4 uger og i hvilket omfang du har oplevet dit liv som uforudsigeligt, ukontrollerbart eller belastende, og om du føler dig nervøs eller stresset. Jo højere score, desto højere grad af oplevet stress.
Som nævnt – jo højere din score er – jo mere oplever du være i stress – og skal tage det alvorligt.
Hvis du ikke tidligere har været kunde hos mig, så kan du altid ringe for en uforpligtende samtale på op til ½ time, og få afklaret spørgsmål.
Du booker tid i min online kalender og så ringer du til mig på pågældende tidspunkt.
Du er også velkommen til at ringe til mig på +45 60 71 25 30 eller sende mig en mail på dorthe@evocon.dk