Menu Luk

Hvorfor er specifikke mål relevante

Hvorfor er specifikke mål relevante

 • Og hvordan er processen?

 

Du har oplevet at det, at arbejde med mål ikke altid er særlig nemt. En ting er at sige, at det er mit mål – men du har måske oplevet ikke at være nået i mål, med dit mål.

Et tidspunkt hvor mange sætter et mål, en god fast årlig tradition, er omkring nytår. Desværre er det ikke alle der kan se tilbage og sige, at jeg nåede mit mål.

Er det overhovedet vigtigt at arbejde med mål. Dertil kan kun siges stort og rungende ja. Ikke kun når vi taler nytårstiden.

I løbet af året er det vigtigt med dine mål – om det er private mål eller om det er mål i virksomheden. Står du med en udfordring kan du ved at gennemgå metoden få en løsning herpå – for det bliver meget tydeligt hvad du skal gøre og hvorfor.

At det skal være specifikke mål er vigtigt, for det vil ellers være vanskeligt at se om målet er nået.  For hvordan vil jeg vide at jeg har nået det.

Tag f.eks. en målsætning som – jeg vil leve mere sundt… eller jeg vil have en bedre kondition. Hvordan ved jeg om jeg når i mål hermed?

Målsætninger jeg blandt andet har hjulet med:

 • Begynde at løbe
 • Tabe mig 4 kg
 • Finde en kæreste
 • Finde det rette job
 • Glæde i hverdagen
 • Finde passionen
 • Fjerne angsten for….

Ledere jeg har hjulet, har blandt andet haft ønsker om at:

 • hvad er det jeg ønsker som leder
 • hvad ønsker jeg at udvikle i min afdeling/ i mit team
 • mål for de forandringer jeg ønsker at skabe
 • mål for at minimere konflikter
 • mål for at blive bedre i mit ledelsesteam
 • vi ønsker mere trivsel & arbejdsglæde

 

Mere specifikt og hvor der har været mål som:

 • Jeg vil blive bedre til at give feedback
 • I vores ledelsesteam vil vi være bedre til at tage konflikter
 • Jeg vil blive bedre til at kende egen konfliktadfærd
 • Jeg vil gerne kunne stille mig op og tale overfor flere mennesker /medarbejdere /..

 

Det er ikke usandsynligt at du kender til metoden at arbejde med smarte mål.

 

Lær at bruge SMART mål

I nedenstående er kort skitseret hvad de enkelte elementer står for.

S = specifik

M = målbart

A = attraktiv

R = relevant

T = tid

 

Måden du arbejder med processen på, for at få knivskarpe mål er:

 • Det specifikke mål er et mål hvor du er klar, tydelig og detaljeret. Her kan du stille dig selv spørgsmål som; hvad er det jeg gerne vil opnår og hvorfor er det vigtigt for mig?
 • Det målbare er vigtigt, for kan du ikke måle dit mål, så ved du ikke om du når dit mål. Så hvordan vil jeg vide, at jeg har nået mit mål.
 • Hvorfor et attraktivt mål? Fordi det attraktive er også her, at du finder din motivation. Så spørgsmålet til dig selv er her – hvorfor er det attraktivt for mig at opnå dette mål – og er det realistisk.
 • Et relevant mål – det er her du finder ud af, om det er et mål der giver dig mening. Stil dig spørgsmålet: hvad er det jeg gerne vil nå, med at nå dette mål.
 • Tid er vigtig i forhold til at sætte dig et tidspunkt for hvornår dit mål skal være nået. Det kan være et langsigtet mål og så sætter du dine delmål op. På denne måde får du brudt det ned i bidder som er lettere at overskue og dermed gå til. Sidst men ikke mindst. Hvad kan jeg allerede gøre i dag for at komme tættere på mit mål og komme i gang.

 

De forskellige mål der blev nævnt i starten, kan være du kan nikke genkendende til. Hvis der er et mål du gerne vil arbejde med – så gå igennem punkterne og se hvilken forskel det giver, at dit mål bliver meget specifikt. Ikke mindst at det bliver så meget tydeligere, om det er vigtigt nok for dig, til at gå i gang.

 

Et sidste spørgsmål til dig, når du sidder med et mål du gerne vil arbejde med er: på en skala fra 0 til 10, hvor 0 er at det ikke er vigtigt og 10 er, at det er meget vigtigt for dig. Hvor er du placeret på skalaen?

Rigtig god fornøjelse med at arbejde med dine smart mål.

 

Hvis du ønsker en samtale om et af dine mål, så husk at du som ny kunde altid kan booke en gratis afklaringssamtale.

 

Du går ind i min online kalender og booker tid der. Klik HER