Nej ikke et ord om personlighedstest

Nej ikke et ord om personlighedstest

Men når test og samtaleterapi kan forenes, så kan der ske markante forandringer

Jeg vil dele med dig, hvad Lise indtil videre har fået ud af den sparring vi løbende har.

Lise er mellemleder i en mellemstor organisation. Vi har et forløb hvor jeg med jævne mellemrum er hos hende.

Det der er agendaen kan være noget forberedelse fra gangen før og det kan også være en opstået situation som skal vendes og drøftes.

Vores forløb startede op med personlighedstesten som jeg anvender og der var gode snakke om hvordan det viste sig i dagligdagen – både med de stærke sider hun har og jo også de sider hvor hun indimellem får et ”udfald” som hun kaldte det.

Hun vidste godt at hun til tider kunne være hurtig på aftrækkeren og når hun efter hendes opfattelse havde brugt nok tid – så kunne hun også godt trumfe ting igennem.

Hun var overbevist om, at når hun blev lidt småirriteret på de andre omkring hende, så var hun ret god til at skjule det….

 

Hvad tænker du? Tror du på det kan skjules når man er godt og grundig irriteret på et andet menneske?

 

Nej vel. Og da jeg gik efter mere specifikke situationer og hun begyndte at beskrive dem – ja så var hun godt klar over at det ikke var hele sandheden. Så der var her noget selverkendelse og øget selvindsigt.

 

Strategier til at håndtere irritation

Det har betydet at hun lige på dette område øver sig – og det er her at hun nu har fået andre strategier. Andre strategier til at håndtere egen irritation. Den del har vi arbejdet mere i dybden med, for at hun kunne finde ud af, hvad det reelt drejede sig om. Samtidig med at hun fik værktøjer til at anskue det fra andre vinkler.

Det har betydet at hun nu har muligheden for at stoppe op når hun kan mærke en begyndende irritation og så vælge:

  • vil jeg lade denne irritation få mulighed for at fylde
  • eller vil jeg stoppe den

At tale foran andre

Et område som vi også har arbejdet med, er blandt andet det, at skulle tale foran andre mennesker.

Det er ikke i forhold til alt og alle at det giver Lise udfordringer.

Det er i situationer hvor hun har en følelse af at andre er dygtigere end hende og situationer hvor der måske er en mere magtrelation.

Ikke at den behøver at være ”officiel”. Men Lise oplever det som en magtrelation.

Når hun havde større møder, hvor hun skulle fremlægge f.eks. budgetter, så kunne hun mærke at nervøsiteten og tankemylderet tog fat i hende flere uger før. Hun mærkede bl.a. sug i maven, dårlig nattesøvn og alt for mange spekulationer og tanker i forbindelse med mødet.

Når så mødet skulle være der, var hun jo faktisk ret godt forberedt, men oplevede bare at hun begyndte at ”jappe” tingene igennem.

Fordi hun ville have det overstået hurtigst muligt og sætte sig ned igen.

Som hun fortalte, betød det også at hun ikke altid fik sagt alt det hun egentlig gerne ville – og så blev hun efterfølgende irriteret på sig selv.

Få det bedre med at tale foran andre

Vi havde en snak om, hvad det ville betyde for hende ikke at have det dårligt med at skulle tale foran andre. Og om hun gerne ville slippe for den nervøsitet og uro hun blev ramt af.

Da hun gerne ville opleve hvordan det også kunne være var vi inde og arbejde med at lægge ankre. At lægge ankre er en særlig teknik fra NLP-universet.

Det vil sige, vi arbejdede med hvordan hun gerne ville have det i sådanne situationer. Jeg guidede hende igennem en proces til at finde tidligere situationer hvor de ressourcer var til stede. Og det var ikke fordi situationerne skulle være fra tilsvarende møde situationer.

De ressourcer som hun fandt og vi arbejdede med, skulle hun have som hendes ankre, så hun kunne trække på de stærke og gode ressourcer, f.eks. til budgetfremlæggelser eller tilsvarende møder.

 

Forandringen hos Lise

Det der er fantastisk at opleve, er at Lise efterfølgende netop har fortalt hvilken god effekt det har haft og at hun nu kan være i det uden at skulle bruge en masse energi op til.

Ja hun kunne jo fortælle at det møde hun sidst havde haft da var det efter mødet, at det virkelig gik op for hende hvilken forandring det havde betydet for hende. Som var:

  • Ikke at bruge 14 dages energi på bekymringer
  • Ikke at have dårlig søvn
  • At få leveret de gode input på møderne
  • At opleve at det var ok at være på og tale foran de andre

Som Lise og jeg talte om, så var det ikke fordi hun skulle til at være ”entertainer” eller være den der holdt store foredrag.

Hun ville bare gerne kunne holde et godt møde uden uro og nervøsitet.

Ovenstående forløb, som har været over flere gange, er et eksempel på, hvor jeg kan hjælpe en leder på forskellige måder. Og hvordan jeg kobler tingene fra værktøjskassen, så det gavner bedst muligt og skabet størst effekt og forandring.

 

Du kan se mere om hvordan forløbet med Lise, som kvindelig leder kan sammensættes:

9 måneders forløb

Er du blevet nysgerrig for at høre mere og vil du gerne en uforpligtende snak, så send endelig en mail afsted til mig (via linket lige herunder) – eller ring på 60 71 25 30.

Jeg vil gerne kontaktes og høre nærmere

 

ps. Og byder du en god kop kaffe, så kan vi mødes over en kaffe.

 

De varmeste hilsner

Dorthe Søgaard

Scroll to Top